28. května 2014

Recept - Výborná francouzská cibulová polévka

Čím déle spolu s přítelem bydlíme, tím více musím řešit, co vařit. Nikdy jsem vaření nemusela, všechno v podstatě zařizovala mamka, ale za poslední skoro osm měsíců, co bydlíme ve vlastním, jsem toho už navařila docela dost. Dnes jsem si pro vás připravila recept, který je úplně jednoduchý, ale potřebuje dost trpělivosti a času. Doufám, že recept vyzkoušíte a že vám bude chutnat.

Výborná francouzská cibulová polévka


Budete potřebovat:

6 velkých cibulí (je lepší mít čtyři hnědé a dvě červené)
2 dcl suchého bílého vína
1 l vývaru (já použila kuřecí, ale může být i zeleninový)
olivový olej
pepř, sůl, vinný ocet, cukr, hladká mouka

1 bagetu
sýr na posypání (je lepší nějaký francouzský, já použila goudu a stačí) 


Cibuli nakrájejte na půl kolečka (záleží na vás, jak chcete mít polévku hustou a jestli vám v ní nebudou vadit větší kusy cibule). Nakrájenou cibuli nejprve zprudka osmahněte a potom ztlumte plamen na minimum. Cibule takhle opékejte zhruba hodinu, než krásně zhnědne. Pokud se vám trochu připeče, tak to nevadí.
Na opečenou cibuli nasypte trochu cukru a nechte zkaramelizovat. Poté přilijte 1 dcl vína a trochu vinného octa, počkejte než se tekutina zredukujte a opět přilijte zbylý 1 dcl vína. Až se tekutina opět zredukuje, poprašte cibuli moukou a opečte.
Vzniklou jíšku zalijte vývarem a nechte další zhruba půl hodinu vařit.


Mezitím co se vám bude polévka vařit, připravte opečené bagetky, které potom k polévce budete podávat.
Bagetu nakrájejte, posypte sýrem a zakápněte olivovým olejem. Dejte zhruba na deset minut opéct do trouby, než krásně zhnědnou a sýr se rozteče.
Až se polévka dovaří, dochuťte kořením a přidejte bagetku.
Přeji dobrou chuť :)


2 komentáře:

  1. Mňam, tak ta vypadá fantasticky! Cibulačku skoro nevařím, tak tuhle rozhodně zkusím.;)
    changelucylife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentář :)